Blue Steel
                    Amit a késdobálásról tudni érdemes...

ALAPOK


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tervezés


A késdobálást nagyon könnyű elkezdeni, de talán még könnyebb abbahagyni, ha valaki nem elég kitartó, vagy nem fejlődik az általa elvárt ütemben. A profi teljesítmény eléréséhez nagyon sok gyakorlás szükséges, de a hobbi szintű késdobálás is csak akkor nyújt élményszintű kikapcsolódást, ha egy bizonyos szintet azért elér a teljesítményünk. Az ilyen szint elérése pedig csak kitartó, szakszerű gyakorlással lehetséges. Türelem, kitartás és lépésről-lépésre történő fejlődés, ez mindennek a kulcsa. Mielőtt bármit is csinálna, nézzen tehát őszintén és mélyen magába, és tisztázza a legfontosabb kérdést: van-e megfelelő türelme, kitartása ahhoz, hogy nap, mint nap sok száz, sok ezer dobást végrehajtson annak érdekében, hogy lassan, lépésről-lépésre és napról-napra fejlődjön, hogy az izmaiba égjen, a vérébe ivódjon minden apró mozdulat? Ha nincs, akkor ne vágjon bele! Ha bízik magában, vágjon bele, mert minden kitartó ember képes megtanulni a késdobálást, és sok örömöt fog találni benne.

 

A késdobálás gyakorlásához legjobb, ha olyan területet választunk, ami közel van lakóhelyünkhöz, ideális esetben megfelel az udvarunk is. Nem kell hozzá nagy terület, eleinte legalábbis nem. Nézzünk körül a házunk körül, az udvarban, kertben, és ha találunk egy kb. 3 x 2 m-es szabad területet, az kezdetben máris megfelel. (Aki komolyabb eredményekre vágyik, annak persze érdemes már most tudnia, hogy a kívánatos terület a későbbiekben 5 x 2, majd 7 x 3, 10 x 3, stb. méretűre növekszik, és végül körülbelül 5 x 25 méternél fog megállni!) A kiszemelt terület legyen jól belátható, ne essen bele kiszögellés, sarok, vagy hasonló, hogy váratlanul senki és semmi se léphessen be erre a területre (sarok mögül kiforduló ember, gyerek, kutya, autó, stb.). Ha a kiszemelt terület legalább egyik oldala fallal vagy palánkkal zárt, az külön szerencse: az esetlegesen mellédobott kések ugyanis így biztosan nem tévedhetnek tilos területre. A kiszemelt területet szükség esetén tisztítsuk meg, takarítsuk ki. Ne akadályozhassa semmi a szabad mozgásunkat, illetve ne borítsa a területet szemét, avar, magas fű, stb., ahol a késeket elveszíthetnénk. Ha többen vannak, vagy ha esetleges nézőkre is számítani lehet, ne feledje, hogy a rosszul eldobott kések szinte bármilyen irányban eltérülhetnek vagy lepattanhatnak a célról, ezért a nézők dobás közben mindig maradjanak a dobó mögött, és semmiképpen ne kerüljenek a dobó és a cél közé, a cél mögé, vagy a cél mellé. Soha! Ilyen veszélyes dobások nem fordulnak elő ugyan gyakran, de még a legjobb dobókkal előfordulnak, és jobb a bajt megelőzni. Gyerekeket soha ne engedjünk felügyelet nélkül gyakorolni!

 

Ha rossz idő esetén is szeretnénk gyakorolni, jó, ha van egy erre alkalmas területünk (is). Ez lehet egy használaton kívüli épületen belüli tér (régi istálló, pajta, garázs, pince), vagy féltető is. Régi deszkapalánk, pajtaajtó, nem használt disznóól, stb. előtti terület talán a legalkalmasabb.

 

Nyílt területen (kert, udvar), vagy olyan helyen, ahol a cél mögött fal vagy egyéb, a kés hegyére ártalmas tárgy található, egy fából készült késfogó palánkot, úgynevezett dobófalat kell felállítani, hogy a mellédobott késeket biztonságosan megállítsa.